Przepis wzięłam z książki Nigelli Lawson. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, cudnie smakuje i pachnie. Polecam wszystkim na jesienną chandrę!
Składniki:
250 g ciemnej czekolady
125 g miękkiego masła
6 jajek
175 g cukru
500 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
250 g ciemnej czekolady
125 g miękkiego masła
6 jajek
175 g cukru
500 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
2.Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej, dodajcie masło i ostudźcie.
3.Ubijcie 2 całe jajka i 4 żółtka z połową cukru.Dodajcie czekoladę.
4.Ubijcie białka z resztą cukru. Wmieszajcie delikatnie masę czekoladową.
5. Przełóżcie do tortownicy i pieczcie około 45 minut,aż środek nie będzie płynny.
6. Podawajcie z ubitą śmietaną. Nie przejmujcie się jeśli ciasto opadnie, pokruszy się albo będzie wydawało się Wam, że ma zakalec. Tak własnie powinno wyglądać. Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku.
1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
2.Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej, dodajcie masło i ostudźcie.
3.Ubijcie 2 całe jajka i 4 żółtka z połową cukru.Dodajcie czekoladę.
4.Ubijcie białka z resztą cukru. Wmieszajcie delikatnie masę czekoladową.
5. Przełóżcie do tortownicy i pieczcie około 45 minut,aż środek nie będzie płynny.
6. Podawajcie z ubitą śmietaną. Nie przejmujcie się jeśli ciasto opadnie, pokruszy się albo będzie wydawało się Wam, że ma zakalec. Tak własnie powinno wyglądać. Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz