Składniki na ciasto:
- 175 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 roztrzepane jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania: |
- 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
- Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
- 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
- Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
- 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem).
- Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.
Mus czekoladowy:
150 g cukru
3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady
150 g cukru
3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
4 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 3 żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką do czasu aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wystudzić. Wymieszać z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Dodać wystudzoną żelatynę. Mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Polewa
Rozpuścić tabliczkę czekolady z mlekiem lub posypać kakao i ozdobić owocami.
ŻRÓDŁO: PRZEPIS WZIĘŁAM Z INTERNETU KILKA LAT TEMU.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz