SKŁADNIKI
CIASTO I
1 kg mąki
1/2 kg miodu
30 dag cukru
1/4 l wody
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 torebka przyprawy korzennej
CIASTO II
1 kg mąki
40 dag cukru pudru
4 jajka
250 g margaryny
25 dag miodu
po łyżeczce cynamonu, sody i imbiru
WYKONANIE
Miód, cukier i wodę zagotować. Do mąki wsypać sodę i przyprawę korzenną. Następnie wlać gorący syrop miodowy i wymieszać. Ostudzić i dodać jajka.
Składniki z drugiego ciasta wymieszać. Obydwa ciasta połączyć i pozostawić w lodówce na około godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć pierniczki i piec ok 10 min w 180 stopni Celsiusza.
Lukier
Wymieszać 1 białko z 20 dag cuku pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz