czwartek, 15 maja 2014
Benek gotuje- ciasto z rabarbarem
Składniki
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżki maślanki
1 kostka masła
6 jajek
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
3 łodygi rabarbaru
Wykonanie
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i ocet- ucierać, aż jajka "urosną".
2. Masło rozpuścić, lekko ostudzić i dodać do jajek.
3. Do masy dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Na koniec wlać maślankę, wymieszać.
4. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 centymetrowe kawałki.
5. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy, posypać po wierzchu pokrojonym rabarbarem. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz