Ola ze swoim sernikiem
Benek ze swoją wersją sernika
Sernik w jesiennym wydaniu- wzbogacony przyprawą korzenną, pachnącymi śliwkami, chrupiącymi ciasteczkami i słodziutkim miodem.
Składniki na ciasteczkową warstwę
200 g herbatników ( np.pełnoziarniste lub kakaowe)
1 łyżka miodu
100g masła
1-2 łyżeczki przyprawy do pierników
Składniki na masę serową
1 kg sera na serniki ( w wiaderku)
200 g masła
2 jajka
1 budyń waniliowy
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru pudru
Składniki na warstwę śliwkową
500 g śliwek
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy do pierników
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
1. Miód, masło i przyprawę do pierników rozpuścić i wysrtudzić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami- ma powstać kruszonka.
2. Masło, cukier i cukier waniliowy rozpuścić w rondlu. Zestawić z ognia i dodać ser i jajka. Wymieszać energicznie i postawić na ogniu aż do zagotowania.
3. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wmieszać do sera. Gotować przez około minutę. Wystudzić.
4. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w kostkę i włożyć do rondla wraz z cukrem i przyprawą do pierników. Podgrzewać, aż śliwki puszczą sok. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Skrobię wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i dodać do śliwek. Pogotować, aż masa stanie się przezroczysta. Zestawić z ognia i wmieszać żelatynę. Ostudzić.
5. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wsypać połowę masy herbatnikowej. Nastepnie wlać połowę frużeliny śliwkowej i resztę masy serowej. Posypać pozostałymi herbatnikami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz