piątek, 4 marca 2016

Benek gotuje- Tort czekoladowy z gruszką





W tym tygodniu uczę się o emocjach. Wiem, że są dobre i złe emocje: radość, smutek, złość. Można wpływać na emocje jedzeniem. Znakomicie poprawia mi humor czekolada, dlatego wczoraj przyrządziłem dla rodziny bardzo czekoladowy tort z gruszkami. 






Biszkopt
5 jajek
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2  łyżki kakao
1/2 szklanki cukru kryształu
1  łyżeczka proszku do pieczenia

Mus czekoladowy
200 g czekolady deserowej
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny

Gruszki
4-5 gruszek
2 szklanki wody
2  łyżki cukru kryształu
1 laska wanilii lub cukier waniliowy


Przygotowanie
1. Białka ubijamy na sztywno, Pod koniec dodajemy partiami cukier. Mąkę pszenna, ziemniaczaną i kakao przesiewamy. Żółtka ubijamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy delikatnie mąki i jajka. Pieczemy w natłuszczonej formie o  średnicy około 23 cm w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka).


2. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z cukrem i wanilią, dodajemy gruszki i gotujemy do miękkości. Studzimy.


3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy z żelatyną. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą.



4. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół, nasączamy syropem z gruszek, układamy pokrojone gruszki i połowę masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i smarujemy resztą masy. Można ozdobić wiórkami czekoladowymi i gruszką. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Przekładanie można wygodnie zrobić w formie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz