SKŁADNIKI:
50 dag mąki
1 torebka suszonych drożdży
20 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
20 dag masła
2 jajka
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cynamonu
50 g czekolady
WYKONANIE:
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj połowę cukru i 1 torebkę cukru waniliowego, sól, połowę rozpuszczonego masła, jajka i ciepłe mleko.
2. Wyrób i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, przełóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 4 minuty.
3. Rozwałkuj prostokąt.
4. W misce wymieszaj resztę masła, cukru, cukru waniliowego i cynamon. Mieszankę przełóż na ciasto i zwin w rulon. Pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm.
5. Posmaruj blachę masłem. Ułóż bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut.
7. Rozpuść czekoladę i posmaruj wystudzone bułeczki.
Pachną i smakują fenomenalnie. Idealne na jesienne wieczory oraz zbliżający się okres świąteczny!
=
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz