czwartek, 31 października 2013

Ola gotuje! Cynamonowe bułeczki



SKŁADNIKI:
50 dag mąki
1 torebka suszonych drożdży
20 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
20 dag masła
2 jajka
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cynamonu
50 g czekolady

WYKONANIE:
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj połowę cukru i 1 torebkę cukru waniliowego, sól, połowę rozpuszczonego masła, jajka i ciepłe mleko.
2. Wyrób i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, przełóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez 4 minuty. 
3. Rozwałkuj prostokąt. 
4. W misce wymieszaj resztę masła, cukru, cukru waniliowego i cynamon. Mieszankę przełóż na ciasto i zwin w rulon. Pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. 
5. Posmaruj blachę masłem. Ułóż bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. 
6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut. 
7. Rozpuść czekoladę i posmaruj wystudzone bułeczki. 

Pachną i smakują fenomenalnie. Idealne na jesienne wieczory oraz zbliżający się okres świąteczny! 
=

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz