piątek, 7 października 2016

Benek gotuje- pasztet z kalafiora

Wczoraj zrobiłem pyszny obiad- pasztet z kalafiora. Wszystkim bardzo smakował. Przepis pochodzi z internetu :http://polki.pl/przepisy,pasztet-z-kalafiora-na-cieplo-przepis,8946,przepis.html


Składniki
średni kalafior
200 g sera feta
100 g parmezanu
150 g czarnych oliwek
7-8 suszonych pomidorów
2 łyżki koperku
100 g bułki tartej
50 g masła
gałka muszkatołowa
cukier, pieprz, sól

Wykonanie


Obierz kalafior z liści i pokrój na różyczki. Gotuj przez 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedź i ostudź. Rozdrobnij widelcem.


Do kalafiora dodaj bułkę tartą. Mi zabrakło więc starłem kilkudniową bułkę na tarce. 


Posiekaj oliwki i suszone pomidory. Wymieszaj. 


Do kalafiora dodaj starty na tarce parmezan.


Rozgnieć fetę widelcem i dodaj do kalafiora. 


Posiekaj drobno koperek i dodaj do miski. Następnie wlej lekko ubite jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj. 


Rozpuść masło. Posmaruj formę keksówkę i oprósz lekko bułką tartą. Włóż połowę masy i posyp oliwkami  i suszonymi pomidorami. Nałóż resztę masy i posmaruj roztopionym masłem. 


Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz ciepłe lub na zimno z dodatkiem surówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz