Składniki
średni kalafior
200 g sera feta
100 g parmezanu
150 g czarnych oliwek
7-8 suszonych pomidorów
2 łyżki koperku
100 g bułki tartej
50 g masła
gałka muszkatołowa
cukier, pieprz, sól
Wykonanie
Obierz kalafior z liści i pokrój na różyczki. Gotuj przez 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedź i ostudź. Rozdrobnij widelcem.
Do kalafiora dodaj bułkę tartą. Mi zabrakło więc starłem kilkudniową bułkę na tarce.
Posiekaj oliwki i suszone pomidory. Wymieszaj.
Do kalafiora dodaj starty na tarce parmezan.
Rozgnieć fetę widelcem i dodaj do kalafiora.
Posiekaj drobno koperek i dodaj do miski. Następnie wlej lekko ubite jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj.
Rozpuść masło. Posmaruj formę keksówkę i oprósz lekko bułką tartą. Włóż połowę masy i posyp oliwkami i suszonymi pomidorami. Nałóż resztę masy i posmaruj roztopionym masłem.
Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz ciepłe lub na zimno z dodatkiem surówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz