Przepis pochodzi z internetu.
Składniki na ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50 ml wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto z podanych składników. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.
Składniki nadzienia
1 średni brokuł
1 cebula
135 g sera feta
400 g kwaśnej śmietany 18%
4 jajka
100 g sera żółtego np. cheddar
100 g wędliny, np. szynki, boczku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Umyć i podzielić brokuła na cząstki. Ugotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko i położyć na posmarowaną olejem blachę. My użyliśmy blachy do piekarnika. Piec przez 15 minut w 190 stopniach.
Pokroić wędlinę w paski oraz cebulę w plastry. Podsmażyć na patelni na złoto.
Zetrzeć ser na tarce. W misce ubić razem jaja, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i starty starty ser. Na upieczony spód nałożyć wędlinę i cebulę, następnie ugotowany i ostudzony brokuł. Na wierzch położyć pokrojony w kostkę ser feta. Całość zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną.
Włożyć do pieca na około 30-35 minut aż masa jajeczna będzie ścięta.
Smacznego !!!!
Pozdrawiam Benek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz