Przepis
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb owsianych
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie
1 podwójny filet z kurczaka
1 brokuł
1 duża papryka
2 małe cebule
1-2 pomidory
ok 100 g sera mozarella
Składniki na sos
4 duże łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
po ok 1/2 łyżeczki ziół-bazylia, oreano, tymianek
1-2 ząbki czosnku
Wykonanie
1. Drożdże, cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody rozrobić i odstawić, aż zaczną rosnąć (pojawi się pianka na powierzchni).
2. Mąki, otręby, oliwę i sól umieścić w misce. Dodać rozczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczka i umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3.Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach dużej blachy do piekarnika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Można połoyć składniki na surowe ciasto i piec razem lub podpiec przez kilka minut samo ciasto- będzie wtedy bardziej puchate. Ja tak zrobiłam tym razem.
4. Papryke kroimy z kostkę a cebulę w talarki. Dusimy na patelni z wodą do miękkości.
Brokuł umyć i podzielić na różyczki.Wlać około 3/4 szklanki wody do rondla lub głębokiej patelni,wrzucić brokuł i dusić pod przykryciem do miękkości. Ale uważajmy, żeby go nie rozgotować!!
Kurczaka umyć i pokroić na kawałki. Posypać ulubionymi ziołami- u mnie- zioła prowansalskie i imbir. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody i łyżkę oleju, i udusić kurczaka.
Pomidory kroimy w plastry.
Składniki sosu mieszamy i smarujemy podpieczony spód.
Na ciasto nakładamy kurczaka i paprykę z cebulą.
Dokładamy brokuł i pomidor.
Całość posypujemy serem i pieczemy w 190 stopniach przez około 40 minut i zjadamy ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz